top of page
Foto van schrijverNiels Normon

Angel wing syndroom

"Angel wing" is bij vogels helaas niet zo positief als de naam doet vermoeden. Het wordt ook "airplane wing", "dropped wing" of "slipped wing" genoemd. Het is een syndroom dat vooral watervogels treft, zoals ganzen en eenden, waarbij het laatste gewricht van de vleugel verdraaid is en de vleugelveren zijdelings naar buiten wijzen, in plaats van tegen het lichaam aan te liggen. Mannetjes krijgen het vaker dan vrouwtjes. Het is ook gemeld bij haviken en papegaaiachtigen (grasparkieten, ara's en conures).


Dit syndroom wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde voeding tijdens de groeifase van jonge vogels (gevoeligste leeftijd ligt tussen 6 en 12 weken). Het ontstaat door te veel eiwit of te weinig vitamine E, D of mangaan bij het voederen in de groeifase. Hierdoor groeien de veren (bloedpennen), spieren en pezen te vlug in verhouding tot de gewrichten (botten). Door de te snelle gewichtstoename van de vleugel kunnen spieren, gewrichten en pezen dit niet meer houden en zakt de vleugel naar beneden. De veren draaien en komen lateraal te staan in plaats van mooi tegen het lichaam. Meestal is het het distale gedeelte van de vleugel die aangetast wordt.


Zie figuur: de ulna is gebogen doordat de spieren en pezen niet mee kunnen groeien met het bot. Dit is al een erge vorm van "angel wing".


Je kan het verhelpen door snel op te treden en afhankelijk van welke graad het is. Het wordt meestal opgeteld in 3 graden van ernstigheid (zie onderstaande figuur).

  1. Graad 1: Vleugel 30° gedraaid.

  2. Graad 2: Vleugel tussen de 30° en 60° gedraaid.

  3. Graad 3: Vleugel meer dan 60° gedraaid.

Wat kan je doen om Angel Wing te voorkomen/verhelpen? Hieronder enkele tips:

  • Voldoende beweging aanbieden.

  • Vermijd warme omgevingen of aanpassingen van klimaatomgeving.

  • Voeding aanpassen, minder eiwit, meer vitamine E en D en mangaan.

  • Verband aanbrengen om positie te corrigeren.

  • Chirurgisch ingrijpen (als het hinderlijk is voor de vogel en bovenstaande zaken niet helpen).


Vragen bij dit artikel?

Contacteer ons per mail: info@medibird.be



635 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page