top of page
Foto van schrijverNiels Normon

De kweek bij duiven

Bijgewerkt op: 23 mrt 2021

Inleiding:


De kweek is voor veel liefhebbers een van de hoogtepunten van het duivenjaar. Eindelijk kunnen de toppers gekoppeld worden aan het perfect matchende genetisch materiaal. Voor we enthousiast beginnen is het belangrijk de gezondheid van de kwekers eens grondig onder de loupe te nemen.


Enkel met gezonde duiven zal de kweek goed verlopen. Een grondige screening/controle voor de kweek is het minimum. Stap voor stap leggen we uit wat je best laat nakijken.




Voor de kweek:

De kweek is een intensief proces voor de duif, het vraagt veel energie en voedingstoffen. Onschuldige pathogenen kunnen tijdens deze periode van kweek-stress hard doorbreken. Hoe kunnen deze schadelijke parasieten of bacteriën opgespoord worden? Een korte controlelijst om zeker niets over het hoofd te zien!


Checklist:


Mestonderzoek: Er kan al veel informatie bekomen worden door enkel de mest te controleren. Belangrijke parasieten zoals coccidiose en wormen zijn eenvoudig op te sporen via mestonderzoek.

Kropswab: De kropswab wordt bij voorkeur meteen bekeken onder de microscoop. Zo kan er gecontroleerd worden op de aanwezigheid van flagellaten. De kwekers zelf zullen weinig tot geen last hebben van deze parasiet. Jongen in de schotel daarintegen kunnen zelf sterven bij een zware infectie.


Bacteriologie: In de eerste plaats wordt aan Paratyfus gedacht, dit kan door middel van mengmest van 5 opeenvolgende dagen eenvoudig opgespoord worden. De behandeling van paratyfus vraagt redelijk wat tijd en daarom is het belangrijk om ruim voor de kweek het bestand te laten testen. Eveneens is het totaal overbodig om te behandelen "een kuurtje te geven" indien geen paratyfus terug te vinden is in de mest. Naast paratyfus kan onder andere ook getest worden op chlamydia en mycosplasma.

Virologie: Bij de jaarlijkse verplichte vaccinatie voor de speelduiven worden de kwekers best mee gevaccineerd. Naast paramyxo kan ook voor de kweek gevaccineerd worden tegen bepaalde virussen. Via het ei zelf en de kropmelk worden antistoffen meegegeven aan de jongen. Indien de kwekers gevaccineerd zijn worden meer antistoffen doorgegeven en zijn de jongen beter en langer beschermd. Voor meer specifieke informatie over het ideale vaccinatieschema contacteer u dierenarts.


499 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page